UNDP GEF SGP destekli ÇİDEA -Çocuklar İle İklim Değişikliğinin Etkilerini Azaltma ve Kuşaklararası Aktarım Projesi’nin Mart ayında Çankaya Belediyesi Kreşlerinden 60- 72 ay yaş grubundan 388 çocuk, MoniBostan alanına üçüncü kez geldi.
Modülü Tohum olan Mart ayında, çocuklar MoniBostan’da ve uygulama bahçelerinde olan değişiklikleri gözlemleme fırsatı buldular.
Açılış çemberi ve antlaşmaların hatırlanmasının ardından ‘Tohum ve Yoga’ etkinliğine geçilerek, çocuklar, tohumdan kiraz ağacına dönüşmenin serüvenini yoga hareketleri ile deneyimlediler.
Parkur da serbest vakit geçirmenin ardından, daha önceden saklanan çeşitli tohum kartlarını parkur alanında bulan çocuklar ile beraber uygulama bahçelerine geçilmiştir. Buldukları kartlardaki tohumların gerçek halleri gösterilmiştir.
Farklı tohumlara dokunup, yeri gelince koklayıp, boyutlarını şekillerini inceledikten sonra bu tohumlar uygulama bahçe alanlarına çocuklar tarafından ekildi.. Mercimek, nohut, arpa ve soğan tohumlarının nasıl büyüdüğü, benzerlikleri ve farklılıkları üzerine konuştuktan sonra tohum topu etkinliğine geçildi.
Tohum topunun ne olduğu ve neden yaptığımız ile ilgili kısa bir konuşmanın ardından kollar sıvanmış eller çamura sokuldu. Tohum toplarına çiçek tohumları konularak saman ve su ile iyice yoğuruldu. Hazırlanan tohum topları çocukların fırlatabilmesi için kurumak üzere okullara götürüldü.
Tohum modülünde çocukların,
- Tarımsal üretim sürecinin aşamalarını bilmesi
- Tarımsal üretim sürecinde döngülerin farkında olması
- Tarımsal üretim süreci ile ilgilenmekten hoşlanması
- Tarımsal üretim sürecinde sorumluluk alması
- Mevsimsel beslenmenin önemini bilmesi
- Yerel gıda tüketiminin önemini bilmesi
- Mevsiminde yetişen yiyecekleri tüketmek istemesi
- Yerel gıdalar ile beslenmeye özen göstermesi
- Doğadaki grup oyunlarına katılım sağlaması
Gibi kazanımlar elde etmesine özen gösterildi.