Biz Kimiz

MoniBostan Gölbaşı Ankara

dfghsdh

0 Yorum

Yorum Ekleyin

Eposta adresiniz yayınlanmaz


Biz Kimiz


Ekoloji Kampüsü MoniBostan

Dünyamız, 4,5 milyar yıldır doğal seçilimle kendi ekosistemini bir dengede devam ettirirken, 10.000 yıldır süregelen tarımsal alanda özellikle son 100 yıldaki bilimsel çalışmalar gıda kalitesi ve verimliliğinde çok kayda değer gelişmeler ortaya çıkarmıştır. Ancak son yıllarda gıdamızda, toprağımızda havada, suda ve bedenimizde endüstriyelleşmenin yarattığı olumsuz etkilerin sonuçları da gözükmeye başladı. Geleneksel tarımın artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayamayacağı, hem pahalı, hem yetersiz hem de sağlıksız olduğu tezi ile yapılan tarımsal üretim modeli, geldiğimiz noktada toprağımızın, bitkimizin ve bizim daha fazla ilaca ve sunni müdahaleye ihtiyaç duymamızdan başkaca bir sonuç doğurmamıştır.

Dünyadaki gıda üretiminin halen %80’i küçük ölçekli aile çiftlikleri ile sağlanıyorken, gıdamızı, toprağımızı ve sağlığımızı dolayısı ile dünyamızı korumanın en iyi yolunun ekolojik tarımsal üretimden geçtiğine inanıyoruz.

 HENÜZ HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL!!!

Sağlıklı gıdaya erişim için son dönemde ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde umut verici çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalarla sağlıklı bilginin üretilmesi, derlenmesi de dahil, kent bahçeciliğinin özendirilmesi için küçüklü büyüklü örnekler oluşturulması, tohum takas etkinlikleri, güvenli gıda, yadigar tohumunun yıllara aktarımının yapılması ve temiz su ile ilgili yapılan her türlü çalışma ayrı ayrı çok değerli. Biz de gücümüzün yettiğince yaşanan tahribatın önüne geçebilmeye, İyi, temiz, adil, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimim yollarını aramaya çalışacağız. Tohumdan soframıza olan yolculukta temiz gıdaya erişimin önündeki engelleri birlikte kaldırmanın yollarını arayacağız. Hâlihazırda 2 farklı yerleşkede bostanımız bulunmaktadır. Tamamıyla sertifikalı organik tarım yaptığımız, içinde bademlerimizi ve sebzelerimizi yetiştirdiğimiz bostanlarımızın birisi Ankara ya 80 km mesafedeki Bala’da ve bir diğeri de 25 km uzaklıkta bulunan Gölbaşı’nda. Toplam büyüklüğü 110.000m2 olan arazilerimizde son iki yıldır yürütmüş olduğumuz çalışmaları kurumsal hale dönüştürüp hem bilgiyi paylaşacağımız, hem de karşılıklı etkileşimle birlikte öğreneceğimiz olanaklar yaratmak istiyoruz.

Çocuklarımıza ekosistemin, doğanın, toprağın, tohumun, fidenin, meyvenin, ağacın, börtü böceğin, toprağın havanın ve suyun görerek dokunarak yaşayarak öğrenileceği olanaklar yaratmak istiyoruz.

Çocuklarımızın yanı sıra şehir yaşantısı bizlere de sıkıntı stres dışında bir şey vaadetmez oldu. Şehirlerimizde bizlere nefes alacağımız alanlar kalmadı, toprağa dokunamaz, özgürce koşamaz, ağacı yeşili göremez olduk. Ekolojik Kampüs MoniBostan’da hem çocuklarımıza olanak yaratmaya, hem yetişkinlere yönelik atölye ve eğitimler ile hep birlikte öğrenerek üretmeye çalışıyoruz.

Topluluk Destekli Tarım 

Gıda üretimi ve tüketimi arasında doğrudan bağlantı kuran, bir çiftlik ve destekçi topluluğu arasındaki karşılıklı bağa dayalı ortaklıktır. Egemen gıda sisteminin aksine şeffaflık, sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı temel alır.  Topluluk Destekli Tarım’ın ana ilkesi topluluğun çiftçiyi  ‘aracı’ olmadan, doğrudan bir bağlantıyla desteklemesidir. Çiftlikte üretilenin doğrudan destekçiye gittiği bu modeli, 2022 üretim sezonundan itibaren MoniBostan’ da uygulamaya başlamış durumdayız.

Ekolojik Çocuk Kampüsü

MoniBostan Ekolojik Çocuk Kampüsü, çocuklarımızın doğa, ekosistem, toprak su ve hava gibi kavramları yaşayarak, hissederek ve eğlenerek öğrenecekleri bir yaşam alanıdır. Seralardan sebze adalarına, sarmaşıklardan meyve ağaçlarına, çiçeklerden çalı bitkilerine kadar birçok çeşitliliğin olduğu kampüste, bitki üretim tekniklerinin gösterildiği alanlar yaratıp çocuklarımıza bunların gerçekliklerini yaşatmayı hedefliyoruz.

“Çocuğunuzu doğaya yönlendirin. Ona vadileri, tepeleri gösterin. Orada daha iyi dinlerler ve özgür olma ruhu onlara zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla güç verir. Fakat bu özgürlük saatlerinde sizin tarafınızdan değil de doğa tarafından öğretilmesine izin verin. Onun gerçek öğretmenin kendisi olduğunun farkına varmasını sağlayın ve siz sadece sessizce yanında olun. Bir kuşun ya da bir yaprağın üzerindeki böcek onu durdurduğunda bilin ki bir şeyler öğreniyordur ve siz bu durumda sadece yanında sessizce kalmayı tercih edin”

Pestalozzi

Çocuklarımızın özgürce koşup oynayabilecekleri, tırmanabilecekleri ve kendilerine özel alanlar yaratabilecekleri her yaş gruplarına uygun oyun alanları kampüste mevcuttur.

 Atölye çalışmalarının yapılabileceği kapalı alanlar ve açık alanların yanı sıra, okullar için de özel alanlar da araziye tatbik edilmiştir.

Ekoloji, okul öncesi ve çocuk hakları alanlarında uzmanlaşmış kişiler tarafından, yılın eğitim öğretim döneminde her ay için bir tema olmak üzere, okulların ayda bir ziyaret edeceği ve o konuda çocukların bilgilendirileceği bir program ve yaz tatili döneminde de yaz okulları için yine benzer bir program oluşturuldu. İçerisinde küçük müzelerin, kütüphanenin ve temel laboratuvarın bulunacağı kampüsümüz de sanal gerçeklik ile de yılın dört mevsimini yaşama şansı sunacağımız gibi çocuklarımızla yeri gelecek dinozorlar çağında dinozorlar ile birlikte koşturacağız yeri gelecek bir solucan olup toprak altında dolaşacağız.

Ekolojik Yetişkin Kampüsü

MoniBostan’da yetişkinler için toprağa dokunabilecekleri, özgürce koşabilecekleri, nefes alabilecekleri bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Çeşitli sokak oyunlarının bulunduğu, teorik bilginin pratik bilgiyle harmanlandığı atölye ve eğitimler ile birlikte hem nefes alıyor, hem Birlikte Öğreniyoruz!

Çeşitli organizasyonları, kutlamaları, sergileri, gösterileri, dinletileri, konserleri vs. MoniBostan’da düzenlenebilmesini sağlayarak “Ankara’da Başka Bir Yaşam Mümkün!”diyoruz.

Aynı zamanda bizi ziyaret eden kişiler için hem alanında uzman kişilerden merak ettikleri bilgileri ve verileri öğrebilecekleri hem de MoniBostan deneysel çalışmaları ve istatistikleri hakkında bilgi alabilecekleri bir düzlem kurmaktayız.

MoniBOSTAN

Bala’da bulunan arazimizde çoğunluğu badem ağacı olan çeşitli meyve ağaçlarından oluşan 3.500 ağaçlık bir çiftlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tavuklar, kazlar, koyunlar, arılar, kedi, köpek ve tabi ki şehir yaşamından kaçabildiğimiz zamanlarda da bizler birlikte bir yaşam sürüyoruz. Etrafta kullanılmaya devam edilen tarım ilaçları ve kimyasal gübreler dolayısı ile çok zorlandığımız zamanlar olsa da doğanın dengesine güveniyor ve doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte üretim yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli kapalı ve açık alanlarda gerçekleştirdiğimiz sebze üretim denemelerinde oldukça yüz güldüren, en önemlisi de sağlıklı olduğundan emin olduğumuz sonuçlar elde ettik. Bu sene de sebze üretim alanlarımızı daha da artırarak hem biyoçeşitliliği artırmış, hem de zararlılara karşı mücadelede daha fazla dost bitki edinmiş olacağız.

Gölbaşı’nda bulunan ve 2019 yılında edindiğimiz, yıllardır buğday tarımı yapılan arazimizde ise toprak iyileştirmesi için baklagiller ekerek toprağımızın organik madde ve azot oranını arttırdık. Sonra etrafına Ankara’da yetişebilecek yüzlerce meyve ağacı ve yine Ankara bozkırında yetişebilen çeşitli yüzlerce ağaç diktik, dikmeye de devam ediyoruz. Arazi üzerinde 1000 m2 bir sebze serası 40 m2 fide yetiştirme serası kuruyor ve açık sebze alanları oluşturduk. Onlarca sebze adasının yer aldığı MoniBostan'da, hem ülkelere göre çeşit çeşit yadigar tohumlarını yetiştiriyoruz hem de öğrendiğimiz yeni bilgileri bu adalarda denemelerini yapıyoruz.  

 İyi, temiz, adil, güvenli ve sağlıklı gıda herkes için ULAŞILABİLİR OLMALI!!!

 

Tarım, toprak, hibrit, zehir, pestisit, gdo, yadigar tohumu, ekoloji, permakültür…… kavramlar hakkında kafamız mı karışık?

 GELİN BİRLİKTE ÖĞRENELİM!

Kendimiz ve çocuklarımıza sağlıklı ve temiz gıda mı yedirmek istiyoruz?

 GELİN BİRLİKTE ÜRETELİM!

Ne satın aldığımızı, ne yediğimizi bilmek mi istiyoruz?

 GELİN BİRLİKTE DENETLEYELİM

MoniBostan’da Birlikte Öğreneceğiz, Birlikte Üreteceğiz, Birlikte Denetleyeceğiz

Yorum Bırakın